Thursday, December 29, 2011

Sekolah

Diam tak diam lagi beberapa hari je anak ibu yang sorang ni nak ke sekolah. Excited dia toksah nak katalah….sejak pi buat bayaran buku n dapat baju sekolah tu…fuh…pakai baju sekolah kat umah. Semangat betul anak ibukan…moga-moga bila dah sekolah ti semangat tu maintain sampai abis sekolahkan…amin.
Aku dulu tak sekolah tadika pun…takdeler nak merasa sekolah main-main. Hehehheeh..tp zaman skang ni klu tak sekolah tadika tak pandai baca n menulis sikit2 orang kata ti masuk darjah satu kena duk kelas last. Tanaklah anak ibu ni jadi macam tu. Baik pi sekolah awal-awal. Nak harap ibu ajor kat umah memang bleh sangat. Hehehe tapi masalahnye..anak2 skang ni mana nak dgr ibu ayah ajor. Melawan jek sebab dia rasa dia lebih betul…hehehhe. Belajor ngan orang lain sure dia kena dengar kata.
So kakak, ti bila dah pandai buka internet baca blog ibu ni buat kenang-kenangan ye……

Wednesday, December 28, 2011

Taska Lagi

Hello hai…..salam ari rabu..hehehehhe….arini nak citer ape ek….klu ikutkan nak citer macam2 benda nak citer cumanye..tak terlarat2 jek..al maklumler bz. Bz dengan macam-macam perkara..kadang-kadang tak menang tangan dibuatnye. Nasibler en hubby tu ringan tulang skit…hehehehehe….

Entry yang lepas citer pasal taska kan….la ni nak citer apa jd ngan taska oh taska. Heheheh…setelah dipk-pk..dihitung-hitung..diramal-ramal…tup. Keputusan telah dibuat..setelah memujuk-mujuk..mepsiko-psiko si anak kecil tu…akhirnye. Berjaya!!! Hehehheh..telah Berjaya menambat hati si anak supaya tinggal terus di rumah babysitter skang..fuh, lega kepala otak den. Takyah nak pening-pening lagi.

Keputusan dah dibuat. Nur alieya maisarah akan terus tinggal di situ lepas habis sekolah. Van pun kami dah pilih untuk anto n ambik kakak pergi n balik sekolah. Kira untuk sekolah kakak tahun depan semua dah readyler….Tinggal kakak jekler kena belajar rajin-rajin….

Ha..kakak ni entry ni klu kakak dah besar, kakak baca. Mesti gelak2kan. Kakak ni cerewet tau..macam-macam hal. Pening kepala ibu ayah. Kami nak yang terbaik untuk kakak. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar. Aminnnn……

Thursday, December 15, 2011

Taska Oh Taska

Kebelakangan ni aku pening memikirkan masalah taska ni..alieya skang memang duk umah babysitter. Tapi hari-hari merungut tanak pi...tanak pi....adoyaiiii sayang mcmana ibu nak buat. Tahun depan dah sekolah..Aku tengah pk2 nak letak dia kat taska ke bersama makcik dia.

Inilah masalahnye. Taska yang ade kat area umah aku ni semuanya tak berdaftar dengan kementerian. Satu pun takde. Risau pulak hati ni. Dalam fikiran tu macam-macam ada. Buka pulak internet cari2 info..Dah jumpa lagi macam-macam berita. Bertambah-tambah runsing hati ni.

Kalau ikutkan alieya duduk je umah babysitter tu. Dah sekolah tak lama ada kat umah separuh hari je. Mesti dia ok rasanya. Tapi tadi bila tanya balik jiran yang patutnya amik dia balik sekolah. Nak confirmkan balik. Dia tak pasti pulak sebab dia sakit. mmmmmm....tu yg dok pk2 nak anto taska ke. Sebab Taska tu dekat ngan sekolah n pengangkutan disediakan. Cuma tak berdaftar pulak...

Mmmmm...apa pun perkara ini masih dalam pertimbangan lagi. Mudah-mudahan aku dapat jalan penyelesaian...Amin.

Friday, December 9, 2011

Salam Jumaat

as salam semua. lama dah tak menulis kat sini...seakan-akan dah lupa kewujudan blog ni...terima kasih pada kawan2 yang singgah menjengah2 di sini. maaflah kerana lama tak bercerita...

Insya Allah ada kelapangan blog ini akan ber update dari masa ke semasa...sampai berjumpa lagi.....

Friday, August 12, 2011

Suka Duka Kehidupan

Ada masa hidup kita gembira, ada masa hidup kita berduka. Kadangkala kita sangka hujan sampai ke petang tapi rupanya panas ditengahari. Kadangkala hati kita rasa gembira kadangkala sedih. Kadangkala kita tidak begitu terasa kadangkala kita begitu sensitive. Itulah lumrah kehidupan di dunia ini. Kadangkala kita rasa orang tu kawan rupanya bukan. Kadangkala kita rasa orang tu boleh dipercayai rupanya bukan. Kadangkala kita rasa orang tu baik rupanya berpura-pura. Kita semua adalah pelakon di atas muka bumi ini. Sukar menilai orang yang memang pelakon handalan. Kadangkala disebabkan kita sayangkan seseorang kita mudah tertipu dengan lakonan mereka. Mata dikaburi dek kerana kasih sayang yang tak sepatutnya diberikan.

Berada dikalangan pelakon-pelakon handalan hati kena kuat. Perasaan kena sabar. Bukan senang untuk menghadapi mereka. Kerana kita mudah tertipu. Mudah terpedaya dengan tipu daya mereka. Nampak lembut diluar didalam siapa yang tahu. Nampak sopan diluar di dalam siapa yang tahu. Nampak ramah diluar didalam siapa yang tahu. Sukar menilai orang yang penuh kepura-puraan. Kerna akhirnya merana diri……

Kadang-kadang kebaikan kita disalah gunakan. Kelembutan hati kita dipermain-mainkan. Keramahan kita diperkotak katikkan. Namun semua itu adalah dugaan Allah terhadap hamba2nya yang dikasihi. Namun sebagai manusia biasa sejauh mana kesabaran itu di pertahankan. Ada masa ia dapat juga dicalarkan oleh sesuatu. Maka runtuhlah dinding kesabaran itu…

Monday, August 1, 2011

Selamat Berpuasa....

Selamat berpuasa kepada semua yang membaca blog ini....Alhamdulillah masih lagi berkesempatan untuk melakukan ibadah ini. Mudah2an Ramadhan kali ini membawa seribu keberkatan kepada kita semua. Mudah2an ibadah ini dapat dilaksanakan sebaik yang mungkin.

Disamping melakukan ibadah ini jangan pula kita lupa. Sesungguhnya Ibadah ini mengajar banyak perkara kepada kita. Dengannya mengingatkan kita orang2 yang kurang mampu. Mengingatkan kita kepayahan orang2 yang terpaksa kais pagi makan pagi kais petang makan petang untuk mendapatkan sesuap nasi. Mengingatkan kita bagaimana rasanya orang2 yang terpaksa berlapar kerana kemiskinan hidup. Sesungguhnya kita dibumi ini beruntung masih mampu dan mewah dengan makanan.

Sesungguhnya, bersyukurlah kita ke hadrat Ilahi dengan segala yang diberikan kepada kita..Selamat berpuasa kepada semua......

Thursday, July 28, 2011

Sahabat

sahabat???
sape sahabat?? sahabat ialah manusia yang kita kenal...kita kawan..

lumrah kehidupan.....

kadang2 bila kita suka kawan dengan org tu....
xsemestinya org tu akan suka kawan dengan kita....

kalau kita sayang org tu (sahabatler sape lg) xsemestinya orang itu akan sayang kita balek...

hmm....kalau kita selesa kawan dengan org tu...xsemestinya
org itu akan selesa ngn kita...

tah lah..sebenarnya aku ni susah skit klu dah terover syg sahabat....(sebab tu gaknye aku skang asyik tak sehat je..banyak memendam rasa...huhuhu). mybe sb aku sayang sgt...dan aku sanggup buat apa saja yang terdaya untuk kawan2 aku tu...mybe sbb tu lah jd cmni...

kadang2 perasaan kecil hati tu dtg dgn sendiri, berdetik sendiri di hati.....

hhhhmm bila aku pk2 balek...ianya adelah menyusahkan hati je...dr aku susah2kan hati memikirkan ntah ape2 baik aku fokus kat rumahtangga n kerjaya...huhuhuhuhu....

Thursday, June 16, 2011

AJAIBNYA TANGAN IBU

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,
Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,
Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,
Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,
Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang,
Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran,
Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang.
Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?
Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.
Tangan ibu, tangan ajaib...
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...

Nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood (Pendakwah & Pengacara Semanis Kurma TV9)

Wednesday, June 1, 2011

Salam Bulan June

Yuhu...lamanya aku tidak mengupdate blog aku yg comel ni...huhuhuhuhu...rindu rasanya. maklumler aku sibuk benar xtauler ape disibukkan...huhuhu...apelah agaknya cerita rakan2 blog yang lain....

diam tak diam skang ni dah bulan 6..sedar tak sedar je dah separuh tahun dah....mcmana kawan2 azam tahun ni dah separuh jalan ke...hehehehhe....klu tanya aku..huhuhu...in progress....skit2 dah nampak dah...korang doakan ye...amin......

k lah...sampai sini dulu ye...da..da....

Saturday, April 23, 2011

Kisah Aleesya Lagi....

Lama dah tak update blog aku ni...baru ni nak update. Kisah aleesya lagi...masuk wad lagi....kalini lebih lama. 3 hari 2 malam...fuh..berkampung aku di hospital..kisahnya di tengah2 malam selasa yg lalu..tetiba aleesya menangis mengamuk2 tak berhenti2. aku sampai ilang arah tak tau nak buat apa. mcm2 di baca dah...benti nangisnya kejap je..tido tak sampai brape minit..nangis lagi...hinggalah jam menunjukkan dah ke pukul 3.15 pagi. barulah berhenti sebab kepenatan n dada dah berombak...kami pun mula bg dia inhaler....selang 10 ke 15 minit bagi dia inhaler....hingga jam menunjukkan ke pukul 4.30 pagi masih tak ok kami terus bersiap2 nak ke hospital...

Tepat jam 4.50 pagi kami bergerak ke hospital..kami menuju ke pantai klang....dlm fikiran dah pk klu penuh terus je ke GH. sampai pantai dah kul 5.30 pagi...terus ke kecemasan. tunggu doktor dalam 5 minit. kebetulan masa kami sampai ade satu keluarga bawak anak dia..semput jugak....so aku kena tunggu giliran jugak...10 minit kemudian doktor check n terus bagi gas...nasib aleesya tgh lemah so...dia tak meronta2lah...senang je....dapat je gas agaknya dia rasa lega...wah...bukan main pulak dia melasak...berjoget2....tak sampai 5 minit..ha...lembik balik....at last doktor kata masuk wad...kitorg setuju je....

So, bermulalah hari2 di hospital...bosan btul aku...dengan aku demam, batuk, selsema.....memang penuh dugaan betul. larat tak larat memang aku kena kuatkan jugak..klu tak sape nak jaga aleesya.....3 hari 2 malam aku bertungkus lumus bertahan menjaga aleesya... huhuhu.... alhamdulillah hari yang ke-3 aleesya dah boleh balik...leganya aku Tuhan je yang tahu....

Mudah2an dugaan ini ada hikmah disebaliknya......nak tgk gambar tgk kat fb.

Friday, April 15, 2011

Masakan Aku Beberapa Minggu yang Lalu

Hi..hi...saje nak share makanan yang aku masak beberapa minggu yang lalu. ha..tgk sendiriler...nampak macam sedap...rasa aku n keluarga aku je yang tahu....


Sekian.

Monday, April 11, 2011

Happy Birthday from Nuffnang and TGV Cinemas!

Huhuhuhu...harini buka email tgk2 ade email dr nuffnang....Nuffnang bg present kat aku…hua..ha..ha…tapinyekan aku dok pk mcmana aku nak amik…nak kena pi opis depa amik….alahai…kl pulak tu….jauh tu…napeler depa tak pos je kat akukan….huhuhuu……nak suka ke nak sedih ni…..huhuhuhuhu…….


Korang tgkler ni…..dapat tiket wayang 4. Tapi nak kena amik kat opis nuffnang…..huhuhuhu….

Friday, April 8, 2011

Kisah Besday Lagi....

Patutnya entry ni update semlm tapi maklumler akukan sibuk sekali...hehehhe...ni nak update pasal besday aku semalam....semalam kekawan opis wat surprise ler konon..hehehhee....tiba2 lampu tutup...jeng..jeng..jeng....kek pun dibawa bersama alunan nyanyian kekawan...heehehheheh...happy besday to aku....hua..ha..ha... (muka gedik aku...hahahha....)
Ha....ha..gambo kat bawah ni adalah...hadiah besday aku dr En Hubby.....suka-suka...sebabnya dia warna merah...hua..ha..ha...sebenornya hadiah ni aku dah dapat awal. hehehehhe.....n aku yg pilih sendiri..... Yang ni pulak dr adik manis kat opis aku ni....thanks Raihana.....

Yang ni...memang tiap tahun tak pernah mis. Kad n coklat dr Puan Linda....kad je aku amik..coklat dah masuk perut....



Ha....sekian je buat masa ni...nanti aku update gambo celebrate kat umah pula ye.....

Thursday, April 7, 2011

Aku Dilahirkan..........

Pada 7 April 1983 jam 6.45 petang lahirlah seorang anak perempuan kedua seberat 3.22kg di Hospital Kluang. Dia diberi nama Norhali Binti Ahmad. Dengan agak susah payahnya dia dilahirkan sehigga berlaku tumpah darah kepada si ibu. Syukur Alhamdulillah semuanya selamat. Dan bayi itu hidup bahagia dan gembira sehingga genap umurnya 28 tahun. Selamat Ulang Tahun Buat Diriku…hehehehhe….

Tuesday, March 29, 2011

Aleesya Tak Sihat Lagi....

Hi...entry aku takde lain..aleesya demam..demam..tak sihat...sian putri aku yg sorg ni....antibodi dia tak kuat. So dia mudah dijangkiti. Klu org lain kena skit je..dapat kat dia terus menjadi2. Puncanya kakak selsema. Kena kat Aleesya terus batuk n selsema. n pastu dia terus demam. Semlm aku keje. Call babysitter banyak2 kali tak angkat2.Biaseler sebagai seorg ibu bila tinggalkan anak yang tak sihat mestiler risau....tapi hubby kata mungkin ok kot. klu tak ok mesti kak ani call...lgpun ubat2an semua dah bagi. So aku rileksler skit..... Tup2 bila balik amik anak2. Rupanya aleesya demam kuat. Kak ani kata dia nak call takde kredit. Ya Allah...tuhan je tau....aku terus je bawak pi klinik....syukur alhamdulillah malam td aleesya tak meragam pun. Pagi ni sebelum hantar dia aku bg antibiotik dengan ubat untuk paru2. Pastu bg ventolin skali....Bagi ubat siap2..Tengahari minta babysitter dia yg bg. Malam bior aku jugak yang bagi....senang skit.... Mudah2an aleesya semakin bertambah sihat. Amin....

Wednesday, March 23, 2011

Result SPM Keluar Harini

Yuhu....arini result SPM kuor..tentu adik2 kita tu dah dapat result diorg. Akupun tak sabor nak tau result sepupu ipar aku...heheehhe....tp dah tgharini masih tak dapat tahu lg...rahsia btul ye....takpe..sabar2...kepada semua yg berjaya TAHNIAH...kepada yang tak berapa nak berjaya...takpe...dah usaha...terima dgn redha....

K.S : jeng..jeng....jeng.....

Monday, March 21, 2011

Anak terbujur Tepi Tiang Lampu

Terkejut aku membaca berita hari ini di Harian Metro (klik). Berita ini mengingatkan aku pada Alieya, Pada hari Sabtu yg lalu kami skali lg ke Pantai Remis (pegi lg..hua..ha..ha...). Pada masa tu Alieya merajuk sebab tak dapat main layang2. Bukan tak bg main masalahnye angin takde...So, susah ayah dia nak naikkan lelayang tu. Dia merajuk bersandar ke sebatang tiang elektrik yang berhampiran. Masa tu aku tak terpk pun kot2 merbahaya. Cuma Cik Kin je tegur suh amik dia. Bahaya tiang eletrik tu.

Arini bila baca berita ni aku jd teringat. Syukur Alhamdulillah....

K.S : Perlu lebih peka hal2 yang nampak remeh tp sebenanrnye amat merbahaya

Pengajaran Buat Aku

Yuhu..entry ni patutnya aku post semalam. Tapi disebabkan kesibukan melampau…tak sempatler…arini baru sempat nak buat. Hehehehe…..Kisahnya begini..semalam aku pi jalan ke GM. GM??? Hehehehhe..General Market kat Klang tu…yg kat depan Jusco Bukit Tinggi…Sajeler pi jejalan ujung2 minggu ni…..Nak Jadi ceritanya pasal kecuaian aku sendiri….Huhuhuhuh….sibuk sangat nak bli alat make up kan…..Ha…Inilah jadinya…..

Jadi apa? Hehheheheh…Sabo..sabo….Nak criter ler ni…Dalam berjalan2 tu..sampailah satu kedai jual alat make up…Sibukler aku menengok2…Tak padan sambil mendukung Aleesya…Heheheheh…Bila sampai tang nak bayar tu….Berlaku satu insiden yang membuatkan aku kecut perut….berderau darah den….

Aku ada satu beg duit n satu lg tu bekas letak phone (warna merah..hehehe…) yang ade tali tu….beg tu aku letak duit skit n IC/Lesen/IC anak2. Sebabnya klu setakat nak pi dekat2 bawak tu je. Senang….Tapi bila jalan jauh2 skit ni dedualer aku bawak…Masa nak bayar tu..mulanya aku keluarkan beg merah aku ni. Belek2 oh..tak cukup..so aku letak balik. Amik beg duit lagi satu…pastu bayorler..skali diorg takde duit kecik pulak…so aku memerlukan lgi RM2. So aku kata..”ada..ada..kejap ek”.

Masa nilah kejadian berlaku. Aku cari2 beg merah aku tu dah takde..hua..hua..hua…gabra giler….aku rasa mcm nak nangis..cari2 tak jumpa….mana ilangnye..aku rasa muka aku dah pucat masa tu sebab aku cuma pk IC aku n anak2 dalam tu..hua..hua…dalam beberapa minit cari tak jumpa…tiba2 pap… beg tu muncul depan aku…huhuuuhuhu….

Rupanya2… Aleesya dah amik beg tu masa aku sibuk2 berckp dgn cashier tu. aku tak perasan n beg tu dah terjatuh ke bawah…Untungnya adik ipar aku yang nampak….huhuhuhu….nasib baik…tp dia pedajalkan akak dia ni dengan menyembunyikan beg tu…huhuuuuuhuu…..lepas tu teruk aku kena perli dengan dia n En Hubby…..bukan main mereka yer….Takpe..takpe…dah jumpa. Aku lega sangat. Kena peli pun takpeler…

K.S : Lain kali nak shopping pun ingat2..pengajaran..pengajaran….

Friday, March 18, 2011

Aleesya Demam

Tiba2 Aleesya demam. Akupun taktauler...td masa amik dia memang rasa badan dia panas. Tapi aku pk sebab badan aku sejuk..Baru kuor dr kereta. Mulanya Aleesya nampak ok. Mcm biaseler dia nak melekap je.Ibu dia ni nak bangun pun takleh. Duduk je ulit dia. Lepas tu aku bangun gak. Basuh ayam. cekonon nak masakler untuk esok. Bukannye apa. Esok aku cuti. Tinggal sorg dgn anak2.Aku susah nak wat keje sebab Aleesya memang nak melekap je. Jadi aku pk masak je siap2 mlm ni. Esok panaskan aje...Skali tak kesampaian....Aleesya dah ngamuk. Rupanya dia demam.

Aku pun risau dia nampak susah nak bernafas. Dah dua kali aku bg dia inhaler. Aku dh risau sebenarnya. Pagi td aku dah pesan kat babysitter supaya bg Aleesya inhaler. Tapi kakak kata mama tak bg inhaler kat adik. Akupun taktau btul ke tak. Lepas tu kakak kata adik diberi minum air sejuk...

Aku dh call babysitter tanya Aleesya ok tak arini. Dia kata ok. Takde apa. Muntah takde. Makan minum semua ok dan dia ok je sehari ni katanya. Aku malasler nak tanya lebih2. Sebab masa aku call tu pun suara dia dah mcm nak marah sebab dia tgh tido...So, akupun tanya skit2 ajelah...Ikutkan hati banyak aku nak tanya. Bukan aku nak tuduh apa2. Aku cuma nak tau je supaya senang untuk aku nanti bila bawa Aleesya pg klinik. Doktor mesti tanya mcm. Aku kenalah tau....Tak kesahlah babysitter nak ckp apapun. Tp harap2 dia tak salah fahamler.....

Skang Aleesya tgh tido, harap2 dia tak meragam malam ni...Mudah2an dia demam skit je. Aku dah urut2 badan dia td.Td Cik Kin datang pun aku tak dapat layan sangat. Sorrylah ye..terima kasih bagi cempedak goreng. Hehehehehe.....

Thursday, March 17, 2011

Mulianya Isteri Disisi Allah

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka.....

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.
Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.
Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor form his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

" Wahai Tuhan ...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah.
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah
'Laa ilaaha illalLah' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa
ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!"

Marilah kita ucapkan kalimah ini:
"Laa ilaaha illallah!" x 10

-ELLY-

Tuesday, March 15, 2011

KS Berwajah Baru

Yuhu...hi..hi...lihatlah..pandanglah....KS berwajah baru..walaupun wajah baru tapi tetap warna merah...hua..ha..ha.....

Merah..merah...merah...cantikkkkkk...dimataku. cantik dihatiku.....

Ok...bye..bye....

Thursday, March 10, 2011

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan Elly & Fadli Yang ke-5

Hua..ha…ucapan untuk diri sendiri…harini 10 March 2011 genap 5 tahun perkahwinan kami…sedar tak sedar dah 5 tahun……Mudaha2an kebahagiaan kami berkekalan hingga di akhirat…Korang doa2kanler ye…amin..amin..amin…..

K.S : I luv u en hubby

Tuesday, March 8, 2011

Halooo.....

Hello...hi...lama tak update..bukan ape sibukler skit. macam2 hal...nanti ade masa aku updateler...arini just nak saya...hello.....hehehehehhe...see u alls next entry...da..da...da....

Monday, February 28, 2011

Akibat Asyik Berjalan

Harini aku EL sebab Aleesya demam. Penin kepala aku..baru je baik dah demam. ni semua gara2 berjalan tak hingat dunia..Puteriku yg sorg ni sampai demam. sian aleesya...kitorg bukan pi mana pun....balik kluang. pastu ari ahad tu pi TBS...ala... terminal bersepadu selatan tu ler...kan dekat dgn umah mak mertuaku..so, saje2 ler jejalan....tup2 malam tu aleesya demam panas....tulah dia lasak sangat berjalan kesana sini. maklumler baru dapat kaki...ni aku kongsi skit2 gambo....jadiler dr takdekan..hua..ha..ha...
okler..aku dah ngantuk. Baru je lepas siapkan data yg bos aku nak...ngantuknye.....bye.

Wednesday, February 23, 2011

Baran atau Dirasuk

Pagi td ontheway pi office aku dgr berita kat sinar pasal isteri tetak suami kerana cemburu buta. skang ni aku baca metro pasal berita tu (klik)...dr pagi aku dah terpk kenapa dengan isteri tu...tak sayangkah dia pada suaminya..tak cintakah dia pada suaminya....atau dia memang dah dirasuk syaitan sehingga sanggup mencederakan suami sendiri. suami yang telah dinikahi..yang telah hidup bersama berbelas tahun...dimanakah letaknya hati nurani seorang isteri.

Selalu kita dengar suami dera isteri..suami pukul isteri..suami itu ini...tahukah kita kat luar tu berapa ramai suami yang kena dera dengan isteri..Memang kita jarang dengar cerita begini..Tapi tahukah kita..Aku pun tak tahulah nak kata. Baik suami atau isteri...bukankah perkahwinan atas dasar kasih sayang. Walaupun ada perkahwinan atas dasar penjodohan keluarga. Klu memang dah tak suka cari jalan penyelesaian yang lebih baik. Dari menyakitkan hati dan badan org lain.....

Walau mcmanapun aku berharap aku tak mengalami semua itu..dan aku bersyukur..aku ada suami yang terbaik buat diriku.....

K.S : Bila En Hubby baca mesti senyum lebar....

Monday, February 21, 2011

Aktiviti Hari Cuti


Ha....harini nak update skit je....pasal aktiviti jalan2 kami setelah beberapa lama tak kesini....Semalam kitorg pi ler sebelum balik umah mak mertuaku...Sajeler jejalan...Alieya suka pi sini sebab nak bagi ikan makan..Kan kat situ ade banyak ikan2 besar2....
Dua beradik memang suka sangat klu bagi ikan makan kat sini...Kitorg selalu dtg sini semata2 nak bg diorg bagi ikan makan....Tapi aktiviti wajib kat sini selain bagi ikan makan..wajib naik keretapi yang pusing2 dalam mall tu...Dengan ibu dia skali naik..jalan2 tak yah penat nak pusing2 jalan kaki..hehehhehehe......
Lepas dah penat kitorg pun bergerak balik umah mak tok diorg...hehehehhe...kul 12 malam tadi baru sampai umah...hua..ha..ha....pagi td pun nak bangun pi keje dah liat.....
K.S : Melihat anak2 gembira merupakan satu keseronokan yg tak tergambar dek kata2.

Friday, February 18, 2011

Merah..merah..merah....

Hiiiii......arini aku nak share gambar ni. Tapi bukan nak cerita pasal mereka berdua ni...Cumanya nak share baju diorg ni...Aku suka sebab warnanya merah....mmm...cantiknya....suka sangat warna tu...hehehehe.....

K.S : Klu bleh naik pelamin lagi skali mesi nak wat merah mcm ni gak..hehehhee.....

Thursday, February 17, 2011

Petua 8P Ustazah Siti Nurbahyah

Hi...today nak share email yang saya dapat ni....Petua dari Ustazah Nurbahyah..

Ustazah Siti NurBahyah berkata :

1) P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terim! a kasih apabila diberi pertolongan.

2) Katanya, P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3) P seterusnya ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4) 'Perhatian' adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan, katanya yang menulis buku Cakar Harimau - Tips Kebahagiaan Rumah Tangga, Amalan Ibu Mengandung dan Panduan Mencerdaskan Minda.

5) Siti Nur Bahyah berkata, P seterusnya mewakili 'persefahaman'

6) Menurutnya, P selanjutnya membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7) Beliau berkata, satu lagi P adalah 'percutian' di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.

8) Katanya, P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Ustazah Siti NurBahayah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.

Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

"Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga," katanya.

K.S :sampaikanlah pesanan yang bermanfaat walaupun 1 ayat

Wednesday, February 16, 2011

Biodata Rasullullah S.A.W

"MAULID AL-RASUL SAW"
Pepatah Melayu ada mengatakan "Tak Kenal, Maka Tak Cinta". Demikianlah sikap kita terhadap Rasulullah SAW. Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasan cinta terhadap baginda. Malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya. Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi ' St.. Valentino' daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih
mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT? Justeru, saya berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

SEJARAH RINGKAS RASULULLAH SAW

BIODATA RASULULLAH SAW
• Nama: Muhammad bin 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim
• Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka'abah)
• Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
• Nama bapa: 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim
• Nama ibu: Aminah binti Wahab bin 'Abdul Manaf
• Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
• Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
• Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa'diah (lebih dikenali Halimah As-Sa'diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

USIA 5 TAHUN
• Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di
dalamnya.

USIA 6 TAHUN
• Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa' (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)
• Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya 'Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN
• Datuknya, 'Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
• Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
• Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
• Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN
• Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab 'Sirah' , jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
• Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul'; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

USIA 25 TAHUN
• Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
• Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah..
• Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
• Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN
• Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka'abah.
• Pembinaan semula Ka'abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
• Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan 'Hajarul-Aswad' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN
• Menerima wahyu di gua Hira' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN
• Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
• Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN
• Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW.
§ Khadijah Binti Khuwailid
§ Saudah Binti Zam'ah
§ 'Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar)
§ Hafsah binti 'Umar (anak Saidina 'Umar bin Al-Khattab)
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah)
§ Zainab Binti Jahsy
§ Maimunah Binti Harith
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar 'Ummu Al-Masakin'; Ibu Orang Miskin)

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra'

ANAK TIRI RASULULLAH SAW
Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN

SAUDARA SUSUAN
1.Thuwaibah
2. Hamzah
3. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad
4. Halimah Al-Saidiyyah
5. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
6. Abdullah bin Harith bin Abdul 'Uzza
7. Syaima' binti Harith bin Abdul 'Uzza
8. 'Aisyah binti Harith bin abdul 'Uzza

BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)
1. Al- Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-'Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya 'Abdul 'Uzza)
8. Abdul Ka'bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13.. 'Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-'Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama' berselisih pendapat tentang Islamnya.

Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

K.S : Dapat email dr Kak Mid. Sepatutnye entry semalam....

ERR .. HYE . SAYA BLOGGER BARU ...

Hiiii......saje join benda ni...Keterangan lanjut sila ke sini.

Sedih....

Harini aku baru masuk keje. Sebelum sampai opis td dada aku berdebar2. Aku mulanya risau kenapae ek. Aleesya memang belum sihat sepenuhnya. ..Takpe..Sabar….Nanti aku call babysitter.

Sampai opis..aduhai….rasa sedih sangat. Dokumen atas meja bersusun. Aku bukan sedih pasal ape.pasalnye dokumen dah sign. Tapi kenapa tak bergerak. Kenapa takde org tolong hantarkan keservice area. Aduhai…..sedih sangat.

Aku sedih…sedih..sedih….Takpe. sabar2…Pelan2 buat. Skang memang aku rasa lemah sangat..lemahnye….huhuhuhuhuhu……..

Tuesday, February 15, 2011

Kesabaranku Diuji

Hi....salam Maulidur Rasul...Arini public holiday..Tapi buat aku sama aje..cuti ke tak ke..sebabnya puteriku masih tidak sihat. Sejak semalam hingga hari ini aku masih berulang alik ke klinik untuk mendapatkan rawatan. Petang ni pun baru selesai...

Pagi td Aleesya ke klinik lagi sambungan yang semalam. Doktor periksa kahak masih banyak. Jadi doktor bagi neb n buat sedut kahak. Kesian Aleesya menjerit meronta2. Udahler aku sorg je....En Hubby tak ikut. Lepas tu doktor suh dtg lg ptg kul 4.

Petang ni pun aku pergi sorg sebabnye En Hubby dr pagi keluar tak balik2. Masih jalan2 dikotaraya...Sabar..sabar....Aku ingatkan petang ni bolehler pegi sama2 buat rawatan untuk anak. Tunggu punya tuunggu tak balik2 lagi. Bila sms pun tak jawap.Bila aku call En Hubby kata ontheway nak pi Elango (sebuah kedai makan). Sabar lagi..aku ingatkan ontheway balik umah. Agaknye En Hubby lupa kat umah ade anak tak sehat nak kena follow up....lupa..lupa....

Kadang2 aku bengang...n aku tak faham. Sangat2 tak faham. Mentang2 dah skali bleh pegi sendiri..so, selamanye pegi sendiriler. Urus sendiriler....mcm tu ye...ooo..macam tu..sabar..sabar....sabar lagi....

K.S : Sampai satu tahap klu org dah bosan sangat. Diam lebih baik..akukah itu..klu aku jd begitu dah sampai masalah tu...

Monday, February 14, 2011

Ayam Kung Po Elly

Yuhu...entry kali ni nak cerita pasal gambo kat atas tu..mmm..nampak sedap tak?hua..ha..ha...klu korg tak nampak sedap aku tetap kata sedap.....meh sini aku ajar cara nak masak ayam ni...senang je...cincai-cincai je....resepi sebenar leh cr kat web ek..ni resepi yang aku dah ubah2 sendiri...

Caranya begini : ayam tu korang potong ikut sukaler nak besor manakan...pastu gaul dengan tepung jagung n letakler skit garam..goreng.Pastu amik halia, bawang besor, bawang putih,lada benggala, lada kering n klu nak pedas tambah cili api..semua bahan tu goreng hingga naik bau n kekuningan. Pastu letak sos tiram, sos cili n sedikit air.Gaulkan skali dengan ayam yang telah digoreng td. Lupa puler..aku ade letak kicap skit..sebab tu ler itam skit. Ha...inilah hasilnya.....
Sebenarnye, resepi ni aku amik dr mesra.net. Aku cr resepi untuk masak ayam kung po. Tapi yang aku masak ni campur resepi sukahati aku.hua..ha..ha...Asalnye masakan ni aku makan kat kedai Safiera (kedai paksu akuler...)Hari2 aku order resepi ni sebabnye aku suka....Tapi masalahnye masa tu kedai ramai org je...Tapi aku sanggup tunggu. Hinggaler ke suatu hari tu aku order...udahler lama berejam aku tunggu. Pastu diorg leh lupa pulak aku punye ayam kung po...geram punye pasal aku cr resepi ni n aku masak...sampailer skang. Mula2 memang ikut resepi sebenanr. Tapi lama2 dah ikut sukahati je...asalkan jadi...heheehehe..
Sekian.

Aleesya Belum Baik Lagi

Harini aku bangun nak siap2 pi keje. Tapi satu apa pun aku takleh buat. Aleesya mengamuk je..menangis je..tanak kena tinggal.Pening kepala aku dibuatnye. Malam tadi dia memang tak dapat tido nyenyak. Dengan aku2 skali..hua..hua..hua.....

Pagi ni bawak pi klinik lagi. Kan betul masih ada kahak lagi . Amik neb lagi...aku ingat ptg leh masuk keje..Skali doktor suh dtg lagi petang amik lagi skali. Aku penin ler... Aritu masuk wad sehari je. Doktor kata dah ok...Tapi nape masih tak ok lagi...huhuhuu......Kahak dia masih banyak lagi.

Aku tak sampai hati nak buat sedut kahak tu...Mestiler sakitkan...Tapi klu tak buat. Kahak dia banyak lagi..Mcmana nak buat ntah.tgkler ptg ni mcmana. Lepas amik neb lagi skali. Klu mcm teruk jugak. Aku rasa aku kena tabah hati utk buat sedut kahak tu....huhuhu.....

Sunday, February 13, 2011

ASMA TIADA UBAT, PERLU DICEGAH

Asma atau lelah ialah serangan sesak atau kesusahan bernafas berserta bunyi termengah-mengah di dada. Ia juga menghasilkan bunyi seperti siulan kerana penyempitan pada saluran cabang tenggorok di paru-paru. Asma terjadi apabila otot pada saluran udara yang menghubungkan hidung kepada paru-paru menjadi kejang. Ketika otot kejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan.

Keadaan menjadi teruk apabila pesakit mempunyai kahak pekat yang menutup salur pernafasan menyebabkan udara susah keluar masuk. Apabila ini terjadi, paru-paru akan kekurangan udara dan pesakit boleh pengsan serta boleh menyebabkan kematian.Antara tanda lain asma ialah sukar hendak bernafas, terbatuk-batuk dan pernafasan menjadi pendek.

Antara faktor yang boleh memburukkan asma ialah alahan kepada habuk rumah, bulu binatang, debunga rumput dan asap rokok. Terlalu banyak bersenam dan melakukan kerja-kerja juga memungkinkan mendapat asma. Begitu juga jika sering mengalami tekanan perasaan dan mendapat jangkitan pada paru-paru.

Bagi mereka yang alah kepada ubat-ubatan seperti aspirin dan penisilin, wajar berhati-hati kerana kemungkinan mendapat serangan asma jika mengambil ubat berkenaan.

Asma pada kanak-kanak

Serangan asma pada kanak-kanak adalah masalah biasa kerana 10 - 20 peratus kanak-kanak di dunia ini mengalami asma.Ia selalunya bermula dengan serangan selesema, batuk dan kemudian sesak nafas. Jika tidak diubat dengan sempurna, kanakkanak itu berkemungkinan akan menghidap asma hingga dewasa.

Menurut kajian, kira-kira 80 peratus kanak-kanak penghidap asma akan hilang penyakit mereka apabila mencapai usia 5 tahun.Bagi kanak-kanak menghidap asma yang sederhana, serangan ini akan hilang dalam lingkungan usia 12 -13 tahun. Sebilangan 50 - 60 peratus akan sembuh apabila mereka dalam lingkungan 20 - 25 tahun dan 20 peratus lagi akan mendapat asma berterusan dan hanya sebilangan kecil akan sembuh.

Asma tidak boleh diubati tetapi biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia mereka meningkat. Manakala orang dewasa yang baru mendapat asma akan kekal menghidapnya.Asma tidak memberi apa-apa kesan kepada jantung tetapi boleh memudaratkan paru-paru.

Perubatan
Sedutan (Inhaler)

Ubat sedutan ini bertujuan mencegah asma yang kerap terjadi. Antaranya ialah Becotide, Pulmicate, salbotomol dan theophylline. Apabila mengalami serangan asma, doktor akan memberi ubat sama ada dalam bentuk tablet, kapsul, bancuhan, penyedutan, aerosol atau supositori.

Ubat yang diberikan itu selalunya mampu mengatasi masalah penyempitan saluran cabang tenggorok pada paru-paru. Pesakit juga kadangkala diberi sejenis steroid untuk meredakan kesesakan nafas yang dialami. Pesakit juga mungkin diberi ubat sodium cromoglycate yang akan membantu mereka mengelakkan serangan asma.

Ubat sedutan ini antara lain:

1. Selamat dan cepat memberi kesan.
2. Ubatnya berkesan selama empat jam.
3. Boleh diambil selalu dan apabila diperlukan.
4. Ulang setiap dua atau tiga jam
5. Boleh digunakan sebelum bersenam.
6. Tetapi tidak berkesan pada asma yang teruk.

Perbezaan antara penyedut dan ubat tablet (makan)

Ubat penyedut memberi kesan yang lebih cepat berbanding ubat makan yang hanya akan berkesan setelah setengah jam mengambilnya.Penyedut pula mempunyai dos yang lebih rendah dan kesan sampingan kurang berbanding ubat yang dimakan.

Alahan asma

1.Binatang peliharaan adalah penyebab utama penyakit asma atau lelah. Penghidap asma sering alah kepada bulu binatang peliharaan mereka terutama kucing dan anjing.
2.Alat solek dan kelengkapan dandanan diri.
3.Debunga. Ini sering terjadi kepada mereka yang berada di negara yang mempunyai 4 musim. Debunga banyak pada musim bunga.
4.Pewarna makanan.
5.Asap dan debu.
6.Debu/kutu rumah (house mite).
7.Senaman berlebihan.
8.Tekanan
9.Jangkitan seperti virus dan selsema.
10.Pekerjaan yang membabitkan debu dan asap.
11.Genetik.

Apa patut anda buat jika diserang asma.

1.Sebaik sahaja serangan bermula, ambil ubat sedutan. Tunggu hingga 15 20 minit dan ulang jika ia tidak berkesan. Ubat yang dimakan akan mengambil masa 30 minit hingga sejam untuk menunjukkan kesan.
2.Jika anda merasakan kesan ubat, ulangi mengambilnya pada masa yang disyorkan.
3.Jika ubat yang diambil tidak berkesan, cepat-cepat berjumpa doktor.
4.Bagaimanapun, ubat-ubatan yang dicadangkan itu boleh meninggalkan kesan sampingan kepada pesakit seperti terlalu mengantuk, loya, muntah, darah gemuruh, kesukaran hendak tidur dan letih.
5.Jika ubat yang diambil meninggalkan kesan sampingan dan menjejas kehidupan seharian, anda dinasihatkan supaya segera berjumpa doktor.
6.Pesakit juga dinasihatkan supaya mendapatkan pandangan daripada doktor atau pakar farmasi kerana pengambilan ubat-ubatan tanpa mengikut dos boleh menjejaskan keberkesanan ubat itu.
7.Sebaik-baiknya ambil ubat terakhir anda sebelum masuk tidur kerana serangan asma lebih kerap berlaku pada sebelah malam.
8.Selepas mengambil ubat, anda perlu berkumur-kumur, terutama jika anda diberi ubat jenis sedutan. Amalan ini penting untuk mengelakkan mulut dan tekak anda menjadi kering.
9.Pesakit juga harus ingat, selain rawatan ubat-ubatan, mereka perlu berusaha mengelakkan bahan-bahan yang boleh menyebabkan serangan asma.

Peringatan :

1. Ambil ubat seperti dicadangkan doktor dan jangan berhenti hingga dinasihat oleh doktor.
2. Jangan tunggu hingga janji temu yang seterusnya jika serangan asma anda semakin meruncing.
3. Bawa ubat anda ke mana-mana anda pergi terutama penyedut/inhaler.
4. Elakkan menghisap rokok atau berada berdekatan orang yang menghisap rokok.
5. Senaman baik untuk kesihatan (ketika anda tidak mendapat serangan asma) tetapi dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.
6. Ambil ubat sebelum anda jangka akan ke tempat yang mungkin akan menimbulkan serangan asma
7. Jika anda sering mendapat serangan asma yang teruk, sentiasa bawa nota (untuk ubat) daripada doktor anda.

Sumber : JELITA, JULAI 1997, M/S 170 -171

Saturday, February 12, 2011

Aleesya dan Set Ubatnya

Nilah Aleesya masa tgh sakit...wajah sayu jer...sian anak ibu...... Inilah set nebulizer Aleesya.....
Ni alat untuk wat inhealer "aerochamber"
Ini untuk pencegahan "flixotide evohealer"
Ini ubatnya "ventolin evohealer"
Dan ini wajah Aleesya lepas dia rasa ok skit.....

Puteriku Masuk Wad


Pengalaman pertama yang aku alami ni sungguh memberi banyak pengajaran kepada aku. Buat pertama kalinya anakku dimasukkan ke wad. Tak ternah terfikir di kotak fikiran perkara ini akan terjadi. Bulan ni kali kedua aleesya diserang asma yang teruk. Aku tak sangka dia akan sampai masuk wad.

Ceritanya bermula begini...malam khamis tu Aleesya dah batuk. Aku pk batuk biase je. So, pagi khamis tu aku dah bg dia inhealer. Pastu aku gi keje macam biase. Anto anak2 standbykan skali inhealer kat babysitter. So, tengahari tu aku call babysitter tanya keadaan Aleesya. Kak Ani kata ok. Tp dia Nampak penatler. Dah bg inhealer. So, aku pun takdeler risau sangat. Kak Ani kata dia bleh handle lagi. Nanti pape dia call.
Tup2 call 4 lebih mcm tu aku dapat call. Kak Ani kata Aleesya dah teruk. Dia tak berani lg Aleesya dah muntah dia kata. Aku letak je tpon terus bgtau bos yg aku nak balik. Aku tak pk dah bos bg ke tak. Aku tetap nak balik. Tapi, bos aku tu ok je....Tq bos. Aku terus kemas n berlari balik. Dalam 15 minit aku dah sampai umah. Laju giler....

Sampai terus bawak adik pi klinik depan. Aku tak pi klinik pakar yang biasa tu sebab Klinik Famili arini Dr Nik. So, aku pi situ je sebab Dr Nik bagus sama mcm doktor klinik pakar tu. Sampai klinik doctor bg adik nebulizer pastu doctor kata balik sambung bg inhelaer. Dlm kul 9 klu tak ok jugak dtg balik. So, aku pun balik. Bg adik ubat ape semua. Dia pun rehat.tapi dah sampai 4 kali aku bg inhealer. Sampai kul 9 lebih adik masih tak stabil.

kitorg terus bawak adik pi klinik semula. Sampai klinik doctor bg neb lagi. Tp adik masih tak ok. Doctor kata kena pi hospital. Kami pun setuju. Doctor refer pi DEMC. Dapat je surat kami patah balik umah amik barang. Pastu terus gerak ke DEMC. Sampai sana dah kul 11 lebih. Sampai terus pi kecemasan bg surat. 2 minit kemudian petugas tu kata bilik penuh. Yang ade bilik VIP. Pastu dia tolong callkan SMC. Itupun bilik penuh. Aku pulak tak sure hospital panel mana lg company punya. Call sana sini. Semua penuh. Rasa nak nangis je....

Last2 kitorg ambil keputusan pi Pantai Klang. ontheway ke sana aku berdoa adalah bilik kosong. Sampai Pantai Klang dah kul 12 lebih. Sampai sana terus jumpa doctor. Adik diberi neb lagi. Pastu doctor kata katil baby dah penuh. Tp klu nak masuk wad jugak dia bleh arrange utk duk tempat dewasa. Doctor suh wat pilihan samada nak balik dulu atau terus masuk wad. Kami tanak amik risiko. Kami kata nak masuk wad.

Terus daftar, pastu tetiba doctor panggil balik kata kami takleh masuk wad sebab doctor pakar kata Aleesya teruk. Diorg tanak amik risiko letak Aleesya kat katil dewasa. Sedihnya kami...takde pilihan lain lg yg paling dekat HTAR. Kami terus kesana. Sampai HTAR dah kul satu lebih. Ya Allah...sepanjang malam dah sampai pagi.

Akhirnya tepat jam 4. 45 pagi barulah Aleesya dapat tido atas katil. Aleesya selamat dimasukkan wad kanak2 di HTAR. Syukur Alhamdulillah....

KS: Tak tahan tgk masa doktor amik darah Aleesya

Wednesday, February 9, 2011

Besday Kakak Yang ke-3

Malam ni aku layan FB. Tapi lama2 bosan gak. so aku godehler gambo yg ade dlm laptop ni...hheheeh...tgk2 jumpa pulak gambo besday kakak yg lepas. So, aku nak sharelah dgn kawan2. Majlis ni kitorg buat tahun lepas. Masa tu dalam bulan Syawal. Sebab besday kakak kena bulan Syawal tahun lepas. So kitorg wat rumah terbuka disamping meraikan besday kakak. Ha...inilah dia budaknye..hehehehehe..budak yang bukan main banyak ckp. mcm sape ek? hua..ha..ha....

Ha..tgk tu..beria2 dia nak potong kek tu. Macamlah kek tu keras macam batu...Topi atas kepala dah tak rupa topi..lom pape dah dikerjakan....Yang belakang tu semua sedara maraler tu.....Yang kecik sebelah tu makcik dia..hahahha..jangan tak percaya. diorg sebaya. Beza bulan je....

Ha....inilah keknya. Beli khas untuk kakak. Mulanya nak buat gambar kakak. Tapi lambat sangat nak order. Tak sempat. So, suh kakak pilih gambar. Dia pilih gambar yang ini......

Sekian.

Disebalik Kata-Kata

Pepatah mengatakan lidah lagi tajam dari mata pedang. Pernah dengar tak? Tak pastiler betul tak ayat tu..hehehehe..tapi rasenye adeler sesuatu pepatah yang lebih kurang macam tu ler..yang menunjukkan bahawa kata2 kita ni lebih merbahaya dan amat merbahaya jika betul2 digunakan…fuyyooo……

Apesal aku cakap macam tu sebab..jeng..jeng…jeng….sebenarnyekan kita ni kadang2 selalu tak perasan bila bercakap. Adakala kita menyakitkan hati orang, melukakan hati orang dan adakala kata-kata kita tu boleh buat orang gembira…bergantung….bergantung pada orang yang bercakap dan orang yang mendengar.

Adakala seseorang tu memang jenis cakap kasar, sedangkan dia tak berniat pun mengasari…ada org yang mendengar yang faham…mereka kata ok. Ada yang mendengar dan tak biase..mereka akan rasa tersungging…hua..hua..hua…sedihnye…

Menurut pakar motivasi..chewah…setiap perkataan yang keluar dan dikeluarkan dari mulut sesorang akan memberi impak yang berbeza. Kata2 boleh membuatkan kita lebih bersemangat atau kita hilang semangat. Semuanya kerana kata-kata…..
Oleh yang demikian, jagalah kata2 kita supaya tiada hati yang terluka. Dan tiada yang melukakan hati kita…..

K.S : Muhasabah diri kata En Hubby.

Monday, February 7, 2011

Lanjutan Dari Kemalangan Semalam

Inilah dia keretaku yang kemek dilanggar semalam....nampak mcm skit je...tp gambarkan...hua..hua..hua... Sian Savvy...Nasib ko keras....

En Hubby kata...kereta kamikan raksasa wat garu badan je..hehehehe....

Sunday, February 6, 2011

Kemalangan Yang Menimpa Kami

Semalam setelah 3 hari En Hubby bekerja..dia akhirnya cuti. Maka kami sekeluarga pergi beriadah ke pantai remis lagi..hehehe.takde tempat lain. Lgpun kat situ memang ade makcik yang berniaga. So, kami leh tumpang melepak kat gerai dia..Sesape pi sana piler gerai yang jual jagung dengan air..fuh..semalam tengok tak memang tanganler melayan pelanggan..memang syok...

Oh.ya.Berbalik kepada tajuk. Setelah sakan bermain, melepak2 kitorg pun bersiap2 pulang kerumah. Lepas salam2 semua kami pun bergerak meninggalkan kawasan pantai remis..(da..da..ada masa kami dtg lg). Perjalanan agak tenang pada mulanya..hinggalah satu ketika ade kereta yang laju..kami terpaksalah mengalah ke lane kiri...

Jalan punya jalan tetiba selepas satu selekoh..kami terpaksa memberhentikan kereta kerana ada kereta yang nak keluar simpang n kereta dr arah kami nak masuk simpang tu...tp kereta yang nk keluar simpang tu tak gerak2. aku tak faham..En hubby dah hon berkali2 tetapi kedua2 kereta tidak bergerak...masing2 menunjukkan keegoan mereka..sedangkan dah 3 kereta beratur..kereta kami yg belakang skali....

Tiba2 En Hubby menjerit " Ya Allah, kena ni". sambil dia mengalihkan kereta ketepi.Dummmm.....kereta kami kena langgar. Syukur Alhamdulillah kami tak apa2. aku memang dah menggeletar..berdebar2 semua ada. Syukur anak2 tak apap2 n diorg tak terperanjat sangat. Bila dah berlaku kemalangan baruler kereta yang nak keluar simpang tu mengundur dan beri laluan kepada kereta yang nak masuk. Kami tak ingat apa2 terus gerak kedepan n berhenti di pinggir jalan. Aku ingatkan kereta aku je kena langgar. Rupanye kereta depan pun kena.

En Hubby turun melihat keadaan dan berunding. Kemudian En Hubby masuk n kami pun meneruskan perjalanan. En Hubby kata tak payah minta apa2 dr org yang melanggar sebab dia tak bersalah n keretea kena skit je...Nasibler En Hubby pemurah...klu aku td tentu aku dah minta gantirugi. memang dia mangsa..tp diapun lajukan....Apapun takpeler..janji kami sekeluarga selamat..Kereta bleh repair....

Apapun sampai skang aku masih bengang dengan kereta yang tak mengalah tu. Disebabkan dia kami semua terlibat. Nasib kemalangan kecil. Aku teringat2 muka dia,Sudahler melayu...Satu keluarga pulak tu. Apalah salah kau mengalah beri laluan...Rugi ke...Tak faham. Tak tahu kat mana budi bahasa...Bila dah berlaku kemalangan tau pulak ko mengalah...Klu keluarga ko ditempat kami atau ko sendiri di tempat kami...tentu ko akan pk mcm kami jugakkan. Ko tu rakyat yang tak sepatutnya ada kat Malaysia ni...

KS : Nasib kereta tu yang sampai dulu...andaikata lori yang sampai dulu...wallahualam...

Hala Tuju "Kenangan Semalam"

Blog aku ni bermula pada May 2010. Masa tu aku main2 je..aku taktau pun yang aku buat tu jadi..sehinggalah bulan November baru aku perasan. Aku memang dah ada blog. Bermula dari situ barulah aku aktif berblog..itupu merangkak perlahan2. Sifu aku Siti Hajar Masri. Dialah yang ajar aku serba sedikit pasal blog ni. Dan sampai skang pun dia masih menjadi penasihat tak berbayar aku...(heheheh..tq hajar).

Hari ke hari aku mengupdate blog aku..walaupun bukan hari2. Tapi adeler..sehinggalah aku kehilangan idea untuk mengupdate blog aku. Sebab aku taktau ape yg aku nak cerita kat sini..sehinggalah semalam En Hubby complain...”blog syg tak menarik”..hua..hua..hua....sodihnye den...mcmana nk bg menarik..aku tak tahu....

Tup2 pagi ini..sedang aku mengemas2 umah..tiba2 terlintas difikaran aku...blog aku harus jadi sesuatu...so..secara tak sengaja aku telah mendapat satu idea untuk dilakukan kepada “kenangan semalam”. Aku mendapat idea untuk menjadikan “kenangan semalam” satu kenangan terindah buat aku, suami dan anak2 ku....

Bersambung........

Wednesday, February 2, 2011

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Jiwa Kacau Episod 3

Benci..benci..benci….kekadang aku ni rasa diri ni bodoh sangat. Baik tak bertempat. Tapi sebagai manusia biasa hati aku taklah sejahat n sebusuk org tu. Klu aku marah pun masa tu je. Bila dah sejuk aku ok je. Aku takde pun nak amik kesempatan. Klu keje tu buat sama2. Sama2 dapat nama. Ini tidak. Keje aku org lain punye nama. Menyampah btul aku….

Aku tak tauler mcmana hati n perasaan orang mcm ni. Aku memang tak faham kenapa ade org macam ni dalam dunia ni!!!!!!?????geramnye aku…geram giler..hua..hua..hua..hua….sakit hati.hilang mood aku nak wat keje….apalah nasib badan….kekadang apa yang berlaku memang Nampak tak adil betul untuk aku..memang ade hikmah disebalik segala2 perkara yang berlaku. Mungkin tak nampak sekarang…tp sebagai manusia biase yang macam aku ni….semuanya aku rasa macam tak adil…hua..hua…sedih.

Apapun aku bersyukur kerana masih diberikan kekuatan untuk bersabar diatas segala2 yang berlaku. N aku bersyukur kerana hati aku cepat sejuk n aku tidak menyimpan dendam terhadap apa yang berlaku..masa tengah marah memang semua terkeluar. Aku rasa itu biasa bg sesiapapun. Tapi bila dah sejuk. Ok je…syukurlah sifat itu masih ada dalam diri aku ni…n aku syukur kerana aku masih SEDAR DIRI…

Thursday, January 27, 2011

4 Beradik dihalau ke Hutan

Membaca Metro pagi ini buat hatiku sedih. Kisah “ 4 Beradik dihalau Ke hutan”. Aku sungguh tak faham dengan ibu bapa sekarang ni. (sebenarnye sejak dulu sama je). Hua..hua..geram aku dibuatnye. Klu diorg tanak jaga anak, tanak sayang anak. So, janganler beranak. Aku pasti si ibu melarikan diri kerana tak tahan dengan sikap suami. Tapi kenapa tak pernah nak pk pasal anak2. Dengan melarikan diri, menyeksa anak2. Boleh ke hidup aman macam tu. Skang ni mcm2 bantuan ada. Kenapa tak mengadu kat tempat yang betul klu menghadapi masalah. Dengan melarikan diri, selesaikah masalah.
Apakah perasaan seorang ibu bila baca paper harini tgk2 anak2 dihalau. Kelaparan. Tidur dibawah pondok tak berdinding. Kedinginan dengan hujan ditengah2 hutan belantara. Aku sungguh tak faham. Dimanakah letaknya hati dan perasaan mereka. Dunia..oh dunia….

KS : Harap aku tak menjadi seperti itu.

http://www.hmetro.com.my/articles/4beradikdihalaukehutan/Article

Wednesday, January 26, 2011

Pengorbanan Ibu dan Ayah

Membaca blog kak imah terus buka halaman metro yang dimaksudkan..Rasa teruja membacanya kerna kukenali siapa mereka. Tidak kusangka begitu berat ujian buat mereka. Apelah aku ni. Nama je kenalan rapat tapi aku tak taupun ujian yang mereka hadapi sebesar ini. Sabarla kawan..Ini semua dugaan Allah......


Berkorban apa saja demi anak tercinta
Oleh Siti Zarinah Sahib

COMEL...Aimy tidak kelihatan seperti kanak-kanak bermasalah walaupun berpenyakit. KEHADIRANNYA pasti jadi tumpuan mata sesiapa saja yang memandang. Walau di mana saja berada tanpa mengira bangsa, malah dia pernah diekori sepasang suami isteri berbangsa Cina hanya kerana mereka ingin mengetahui mengapa anaknya berkeadaan begitu.

Bagi mereka yang baru pertama kali melihat mungkin agak pelik kerana pada usia yang baru menjangkau dua tahun, anak comel itu, Aimy Sufia Zairol Azlan sudah memakai kaca mata.

Lebih mengejutkan apabila tahap kerabunan Aimy meningkat sehingga 700 pada mata sebelah kiri manakala kanan sehingga 500 yang tentunya sangat tinggi untuk Aimy yang masih bergelar bayi.

Malah tanda-tanda itu menunjukkan dia bakal menghidap penyakit glaucoma.

Melihat keadaan Aimy ketika berkunjung ke rumahnya di Subang Jaya, Selangor, baru-baru ini, dia masih belum berjalan, berlari dan menuturkan perkataan berbanding kanak-kanak seusianya dengannya.

Dia hanya boleh mengesot dan merangkak apabila ingin mencapai sesuatu dan menangis apabila keinginannya tidak dipenuhi. Sejak berusia lapan bulan, Aimy sudah memakai cermin mata dan doktor menasihatkan Aimy supaya terus memakainya pada waktu siang bagi mengelak rabunnya bertambah hingga dia terus tidak dapat melihat.

BERMAIN...Aimy gemar bermain bersama kakaknya, Adani Sufia.

TERPAKSA...AIMY SUFIA sudah memakai kaca mata sejak berusia enam bulan.
Bayangkan pada usia yang masih terlalu muda, tentulah Aimy tidak selesa apabila dipakaikan cermin mata. Malah dia pasti menanggalkannya apabila sudah lama dipakai.

Menurut ibu Aimy Sufia, Kartica Shahreema Mohd Sab, 37, ketika dilahirkan pada 20 April 2009, Aimy sihat seperti dua kakaknya iaitu Alesha Sufia, 7, dan Adani Sufia, 5.

Namun ketika diperhatikan pada tubuh Aimy sejurus selepas dilahirkan, Kartica menyedari anak mata kiri Aimy lebih besar daripada mata kanan.

"Pada mulanya saya anggap ini perkara normal, namun selepas dia demam dan mencatat suhu yang sangat tinggi saya terus ke hospital. Saya terkejut apabila doktor memberitahu secara tiba-tiba Aimy menghidap asma," katanya.

Semakin hari asma Aimy semakin teruk dan memerlukan alat pernafasan sekiranya diserang penyakit itu. Sangka Kartica, Aimy hanya menghidap asma namun apabila doktor mula perasan ada tanda-tanda yang tidak kena pada mata Aimy, lantas mereka mendapatkan rawatan daripada pakar kanak-kanak.

Selama tiga bulan keadaan ini berterusan sehinggakan Kartica membawa anaknya ke hospital untuk rawatan lanjut. Setelah rawatan dijalankan oleh pakar menunjukkan Aimy menghidap penyakit Primary Congenital Glaucoma.

Menurut Kartica, kesan daripada penyakit itu kedua-dua mata Aimy berair dan akan mengeluarkan air mata yang banyak apabila menangis.

Keadaan ini membuatkan matanya menjadi terlalu kering dan dikhuatiri akan dijangkiti virus berbahaya sekiranya dibiarkan.

Sebab itu, Aimy diwajibkan bercermin mata. Ini kerana mata kirinya terlalu tinggi tahap kekaburannya, sekali gus cermin mata ini dapat menggalakkan Aimy menggunakan kedua-dua belah matanya juga bertujuan mengaktifkan matanya agar tidak menjadi terlalu lemah.

Sekiranya cermin mata tidak dipakai, lama-kelamaan akan menyebabkan mata menjadi juling dan buta.

"Sekurang-kurangnya cermin mata ini dapat membantu Aimy mengembangkan pancainderanya agar boleh membantu pancaindera yang lain supaya berfungsi seperti biasa," jelasnya.

Selain masalah mata, Aimy juga adalah kanak-kanak Dysmorphic iaitu mempunyai ciri-ciri kelainan dan ketidaksempurnaan kejadian serta struktur fizikal secara semula jadi.

Menurut doktor yang merawatnya, Aimy bukan saja tidak normal pada matanya tetapi telinga, kepala, lelangit, tekak, ibu jari kaki dan tangan yang lebih, jari jemari yang kemek, tapak tangan yang lembut, tulang pinggul serta kaki.

Malah lututnya juga didapati berlainan dan perbezaan ini berkemungkinan akan menyebabkan cara berjalan Aimy tidak normal seperti kanak-kanak lain.

"Namun keadaan ini akan berubah sekiranya lebih banyak latihan atau rawatan fisioterapi dijalankan ke atas Aimy," katanya.

Aimy juga mengalami sembelit yang agak teruk. Setiap kali mahu membuang air besar, dia terpaksa dimasukkan ubat menerusi dubur untuk melembutkan najis dan sekiranya tidak, dia pasti menangis kesakitan. Kemungkinan sembelit ini ada kaitannya dengan penyakit yang lain, namun doktor juga tidak dapat memastikannya.

Aimy juga tergolong dalam kanak-kanak yang menghadapi masalah Global Developmental Delay iaitu perkembangan yang tergendala atau lambat serta tidak mengikut umur yang sepatutnya.

Contohnya pada usia setahun tujuh bulan, Aimy sepatutnya sudah boleh berjalan dan berlari tetapi dia baru pandai duduk ketika berusia setahun empat bulan, itu pun masih tidak stabil.

Pertuturan Aimy seperti bayi berusia enam bulan, kemahiran motor seperti bayi 10 bulan manakala mentalnya berfungsi seperti bayi berusia 12 bulan.

"Saya bersyukur kerana cepat mengenali perubahan pada Aimy. Menurut kata doktor, ada sesetengah ibu bapa yang hanya mengetahui kelainan pada anak mereka ketika anak berusia lebih tiga tahun dan ini sudah agak terlambat," katanya yang tidak pernah berputus asa mendapatkan rawatan untuk Aimy.

Boleh dikatakan setiap bulan Aimy terpaksa dimasukkan ke wad bagi menjalani pelbagai rawatan. Begitu juga dengan rawatan tradisional dari setiap pelosok negara sudah dijelajahinya, namun tidak menampakkan sebarang tanda positif.

"Saya tidak pernah berputus asa untuk mendapatkan rawatan buat Aimy. Walaupun sukar untuk saya menerima kenyataan yang dia tergolong dalam golongan orang kurang upaya (OKU), namun untuk apa saya terus menafikannya? "Memanglah sebagai ibu saya mahu menganggap Aimy seperti anak normal yang lain dan terus membesar dengan sihat tanpa sebarang masalah.

"Walau apa pun keputusan dan hasil ujian serta pemeriksaan darah, kromosom dilakukan, tetap tak dapat mengubah kenyataan itu. Hakikatnya perkembangan Aimy tetap tidak sama seperti kanak-kanak lain.

"Cuma apa yang boleh diubah adalah usaha untuk masa hadapannya. Ujian dan pemeriksaan itu hanyalah sekadar membantu untuk memperjelaskan jenis sokongan yang paling tepat harus diberikan kepada Aimy," katanya.

Justeru, Kartica dan suami mendaftarkan anak mereka sebagai OKU dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Barulah dia tahu pengiktirafan ini memberikan banyak keistimewaan kepada Aimy terutama dapat meringankan beban ibu bapa bagi mendapatkan rawatan untuknya.

Sekurang-kurangnya wang yang diperuntukkan untuk bil hospital juga boleh digunakan untuk pembelajaran Aimy.

Pada usia yang masih terlalu muda, sebagai ibu Kartica bimbang mengenai perkembangan anaknya lantas dia mencari sekolah untuk membantu meningkatkan perkembangan motor dan mental Aimy supaya walaupun tidak setaraf, sekurang-kurangnya tidak mempunyai perbezaan yang ketara dengan orang lain.

Malangnya sekolah yang menjalankan pembelajaran ini hanya menerima kanak-kanak pada usia lima tahun ke atas. Jadi Kartica menghantar Aimy ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) untuk menjalani sesi fisioterapi dan pertuturan.

"Kami harus berusaha keras bagi memastikan dia mampu menguruskan diri sendiri apabila dewasa lain. Sebagai ibu, memang ini adalah tanggungjawab saya namun bagaimana pula setelah dia dewasa nanti? Siapa yang akan menguruskan dirinya melainkan diri sendiri," kata Kartica yang sangat berharap agar sesi rawatan fisioterapi dan pertuturan itu dapat membantu diri Aimy.

Dalam pada itu, Kartica mengakui sebagai wanita bekerjaya adalah sukar untuknya membahagikan masa dengan baik. Justeru, dia bersyukur dikurniakan suami, Zairol Azlan Abdul Jalil yang banyak membantu menguruskan rumah tangga dan hal anak-anak.

"Jika ditanya memanglah masa saya lebih banyak diberikan kepada Aimy. Walaupun kasihan dengan dua kakaknya tetapi saya tiada cara lain. Namun dari segi kasih sayang, ketiga-tiga mereka dalam kedudukan yang sama. Tiada yang lebih dan kurang," katanya.


Sumber : Metro.

Sekali imbas wajah si comel ini mengingatkan aku kepada anakku Aleesya....


Aku dan Redmummy

Sana sini bercerita pasal Redmummy. Kat radio..kat surat khabar. Balik umah pun hubby ckp pasal dia. Mulanye aku tak kenal n taktau pun sape dia. Skang ni baruler aku tau....Dia seorg yg amat amat teramat menyukai warna merah. Samaler mcm aku..hua..hua..hua...Tapi blog dia dah jadi glamour seantero dunia..iyeke..iyeler tu..tak mcm aku baru nak merangkak.

Semalam buka blog dia..fuyyoo..macam2 ada...pening pale aku nak baca..takpe..nanti aku tgk lagi..cedok ilmu ape yg boleh aku belajar dr dia...Moga2 satu hari nanti aku bleh mengikuti jejak langkah dia. Aminn.....

Monday, January 24, 2011

Sabtu di Pantai Remis

Hari ni dah hari selasa baru nak update pasal benda ni. Maklumlerkan bz..hua..hua..hua...Hari sabtu yg lalu kitorg pi Pantai Remis. Lama dah tak pi..Sebabnye puteri sulongku sibuk nak main layang-layang. Lepas ayah dia balik keje terus gerak pi sana. Beliler layang-layang untuk kakak main. Ha..tu tgk tu bukan main seronok lg dia....layang2 terbang tinggi sebab angin tengah kuat. So tak susahler ayah dia nak naikkan lelayang tu....

Tgkler tu gumbira sakan dapat main layang2 tu....

Ha...ni ibu n adik. posing tetap posing..... Dah penat main lelayang main buai pulak...seronok sangat adik n kakak. nak buai laju2 tapi muka kecut jer....

Tengok adik macam org besar....dengan pokok kelapa atas kepala...kwang..kwang...


Sekian.....

Sikap lemah-lembut 'senjata' tawan suami

Kadang2 sebagai isteri kita tak sedar yang kita ni selalu berkasar dengan suami. Klu perasan pun kan. Sikap ego tu lebih menguasai diri untuk mengaku salah..macam akuler….td terbaca kat Metro pasal tajuk ni. Tapi takleh jugak salahkan isteri je..suami pun kenalah faham keadaan isteri tu kan….meh baca Metro pasal isu ni....

KUALA LUMPUR: Golongan isteri dinasihatkan bersikap lemah-lembut terhadap suami masing-masing kerana ia ‘senjata’ sebenar yang mampu melembutkan hati pasangan dan mendapat apa yang diingini mereka, bukannya dengan kekasaran kerana lelaki mudah tewas dengan kelembutan. Penceramah terkemuka dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh berkata, berlawan dan bermusuh dengan suami tidak akan memberi kebaikan, manfaat atau kemenangan kepada isteri, sebaliknya mereka hanya akan kecundang apabila bersikap kasar kepada pasangan hidup.

Untuk selanjutnya klik disini http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sikaplemah-lembutsenjatatawansuami/Article/index_html

Dalam kes dimetro tu. Si isteri memang melampau….apapun kena ingat syurga isteri di bawah telapak kaki suami…

Friday, January 21, 2011

Ada Aku Kesah

Manusia nikan, kekadang aku pelik. Tak abis pk aku dibuatnye. Ape motif ko nak buat mcm tu, macamlah aku ni kesah sangat pasal benda2 ni semua. Ko ckp jer terus terang. Toksahler nak pura2 berlakon baik. Kekonon tanak kecikkan hati org. Boleh blahlah…Ingat aku kesah sangat ke!!!!???Menyampah aku dibuatnye. Lgpun bukan aku suka sangat pun bekerjasama dengan ko tu. Sebab ko tu mcm bagus je….aku tak kesahlah…hahahahhahah…..mentang2 ada yang baru ko nak berlagaklah ek. Next time klu ko minta tolong dengan aku, jangan mimpilah aku nak baik hati tolong ko…..ade aku kesah….

mmm…..geram aku. Aku geram kat sorg manusia tu. Tapi takde ape sangat klu dia tak buat mcm tu. Cakap jer terus terang. Aku tak kecik hati pun. Tp bila dia buat mcm tu terasalah jugak aku. Macam aku ni kesah sangat nak buat benda2 tu semua. Aku pun tak heran sangatler….apapun kawan2. Ingatlah…klu nak buat ape2 tu toksah nak sembunyi2 cekonon org lain takkan tau. Dah sah2 satu opis takkan tak tahukan. Drpd tahu dengan cara yg tak sepatutnya lebih baikler berterus terangkan…

Wednesday, January 19, 2011

Kamu sembahyang lima waktu tetapi......

Kamu sembahyang lima waktu tetapi......
kamu hanya ingat pada Allah hanya lima waktu itu saja dan pada masa
lainnya kamu lupa padaNya.Jika sembahyangmu 10 minit , cuma 10 minit itu saja
ingatanmu padaNya.Mungkin dalam 10 minit itu pun kamu ingat selain daripadaNya.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu tidak bersyukur padanya......kamu pada dahulunya amat susah.Allah
yang memberi rezeki kepadamu , dengan rezeki itu kamu dapat menampung
keluargamu ,membeli rumah , kereta dan sebagainya.......tetapi hatimu masih belum
puas , kamu masih tamakkan harta dunia dan masih anggap dirimu serba
kekurangan.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi.....
kamu masih menggunakan perkataan yang kesat kepada teman teman mu ,
menyakiti hati mereka , menghina keturunan dan bangsa mereka seolah olah
keturunan dan bangsa kamu saja yang baik baik sedangkan kamu sendiri
tidak tahu tempatmu lagi di mahsyar nanti.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih sombong dengan ilmu kamu, dengan amal kamu , dengan ibadah
kamu ,dengan pandainya kamu berdebat dengan mereka yang tidak sehaluan dengan
kamu sedangkan kamu belum tahu adakah Allah sendiri redzo dengan apa yang ada
di sisi kamu itu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menggunakan ilmu hitam untuk menjatuhkan musuhmu ,menggunakan
wang ringgit atau pun pangkat mu untuk menjatuhkan manusia yang kamu
tidak suka.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu amat bakhil untuk mengeluarkan wangmu untuk zakat dan sedekah
kepada fakir miskin kerana takut wangmu akan habis.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menyimpan sifat dengki khianat kepada temanmu yang berjaya
dinaikkan pangkat dan gaji kerana mereka berusaha bersungguh sungguh dan
kamu hanya bekerja seperti hidup segan , mati tak mahu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu mengabaikan anak isterimu yang kelaparan di rumah kerana kamu rasa
kamu raja di dalam rumahtangga dan boleh berbuat sesuka hati kamu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu merungut dan mencaci maki bila kamu ditimpa musibah walaupun kamu
tahu sesuatu musibah itu datang daripada Allah.
Kepada siapakah kamu rasa kamu mencaci itu? Tidakkah kamu fikirkan?

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
Kamu menuntut ilmu semata mata untuk berdebat dengan manusia lain
ataupun menduga keilmuan mereka yang tidak berilmu dan tidak sehaluan dengan
kamu sedangkan tujuan kita menuntut ilmu adalah supaya kita dapat berbuat
amal ibadah dengan khusyuk dan tidak melakukan syirik kepada Allah.

Allah berfirman di dalam Al Quran yang bermaksud:
"Sesungguhnya sembahyang itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan
mungkar".

Jika kamu sembahyang 5 waktu tetapi masih melakukan semua perkara di
atas , tidakkah kamu berfikir mungkin amal mu itu tidak diterima?
Dan apa beza kamu dengan mereka yang tidak bersembahyang?

Dan juga jangan lupa Allah berfirman yang bermaksud:
"Neraka Wail bagi mereka yang sembahyang, yang mereka itu lalai di dalam
sembahyang".

Ini menunjukan betapa beratnya fardu sembahyang kecuali kepada mereka
yang beriman dan ikhlas dengan amal ibadahnya.

Sampai-sampaikan sahabatku walau sepotong ayat....

Thanks email dr En Fazeli.

Tuesday, January 18, 2011

Selamat Hari Lahir Aleesya

17.01.2011 genapler puteri kedua ku berusia setahun. Kami telah mengadakan satu kenduri doa selamat disamping meraikan ulang tahun puteri tersayang. Majlis diadakan pada 15hb awal dua hari. Kami mengadakan sedikit bacaan Yassin dan sedikit tahlil. Lagipun sejak masuk umah baru belom buat lagi majlis ni. Selalu wat majlis makan2 biase jer. So, kalini wat besar skit. Inilah tetamu yang memeriahkan tahlil tersebut. Penuhlah satu rumah...Alhamdulillah...

Selepas majlis selesai. Tetamu dijamu dengan sedikit jamuan. Ni semua babysitter anak2 dengan jiran2 yang masak. Memang sedaplah diorg masak. cuma masa tu aku tak berapa sehat. Kurangler selera makan.

Selesai je tetamu dari bacaan tahlil pulang. tibalah giliran saudara mara dan jiran tetangga menjamu selera. Ha..masa nilah sessi memotong kek dijalankan. Tengok tu kek yang ayah beli untuk Aleesya...Cantikkan..

Seperti biaseler, walaupun kek adik. kakak tetap tumpang sekaki. Heheheheheh....kecoh sekejap dibuat dek dua org puteri ni....Masa ni Aleesya tengah tak sihat. Dia batuk n selsema. So dia memang takde moodler malam tu...
Majlis selesai jam 2 pagi. Fuhh..letih betul..Babysitter aku sampai demam. Kesian diorg tolong aku. Nanti ujung bulan kitorg pulak belanja diorg makan...Hehehehehheeh...

Thursday, January 13, 2011

Jiwa Kacau Episod 2

Arini rasa sakit hati geram nyampah kecewa semua ade. Aku pun tak tau nak kata ape. Gundah gulana aku dibuatnye. Rasa nak je amik beg skang terus balik. hua..hua..hua..bengang!!!Apapun aku kena sabar dan terus merilekskan diri...banyak2 berselawat dan selalu ingat Allah. anggaplah semua dugaan yang aku hadapi sebagai satu mukjizat. Ade hikmah diatas segala2nya....Amin...Amin...Ya Rabbal Alaminnnnn......

Monday, January 10, 2011

Anugerah Juara Lagu

ANNA RAFFALI...Inilah juara kita AJL25. aku tak pernah dengar pun lagu dia. tapi klu dia yang terpilih adelah kelebihannya dimana2 yang aku sendiri tak tahu. sebab aku bukannya org seni yang memahami apa org seni fikirkan. apapun tahniahler kepada semua pemenang kali ini....walaupun aku tak tgk sepenuhnya tp suka tgk time faizal tahir nyanyi lagu hanyut...siap masuk dalam kolam air tu...

Thursday, January 6, 2011

Birthday My Mother In-Law

yuhu....lama dah tak update blog ni. taktau nak citer ape walaupun sebenanrnye banyak benda leh citer.hahahahahha...ni nak citer pasal semalam besday my mother in-law. cekonon nk wat supriseler balik sana. skali padan muka aku.

dr umah tak bgtau nk dtg. aku just call adik ipar aku tanye diorg kat mana, tgh wat ape. hehehehhe..ade kat rumah.budget oklerkan tak pi memana. dah nk sampai suh laki aku call ajak turun makan. hahahaha. skali ibu kata diorg kat pasar. baru balik pasar mlm tgh makan kat kedai tepi pasar tu. hahahahhahaha....akhirnye kami sekeluarga yang surprise. keneler bli makanan sendiri bungkus makan kat umah untuk diri sendiri sahaja..hahahahhahaha...potong kek jer kat umah....inilah kek yang kitorg beli untuk ibu tersayang....
ha...yang ni pulak muka budak tak puas hati sebab ayah dia amik gambar masa nak potong kek....dapat baju baru tok ayah belikan. nak main bola kat mana tak tauler..pastu suh amik gambo muka mencuka....lawaks..

Labels